Πολιτικό πλαίσιο του Xanadu

Xanadu ξανά

Το Xanadu είναι ένας κοινωνικός χώρος που δημιουργήθηκε στην Ξάνθη, με στόχο να αποτελέσει μια υποδομή που θα στεγάζει κοινωνικοπολιτικές και πολιτιστικές αναζητήσεις.
Γεννημένο μέσα απ’ τις πρωτόγνωρες κοινωνικές διεργασίες του Δεκέμβρη του ’08, διαπνέεται από το πνεύμα της ελευθερίας-ισότητας-κοινωνικής δικαιοσύνης, έξω από τη λογική της διαμεσολάβησης και της ιεραρχίας.

Σε αντίθεση με την καθημερινότητα, όπου οι κοινωνικές σχέσεις εμφανίζονται αλλοτριωμένες και με κυρίαρχο διαμεσολαβητή το εμπόρευμα, το Xanadu κινείται στην κατεύθυνση ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων που βασίζονται στην ισότητα, την -συλλογική και ατομική- υπευθυνότητα, τη συντροφικότητα, την αλληλεγγύη.

Προσπαθεί να κάνει πράξη την αυτοοργάνωση και την αυτοδιαχείριση, λειτουργώντας με οριζόντιες δομές. Στη συνέλευση της Τετάρτης -στις 20:30- συνδιαχειριζόμαστε το χώρο και το χρόνο του Xanadu, συζητώντας ισότιμα και παίρνοντας αποφάσεις μέσω διαδικασιών συνδιαμόρφωσης και συναίνεσης. Τις αποφάσεις αυτές τις στηρίζουμε υπεύθυνα και συλλογικά. Παρ’ όλ’ αυτά, ο γενικός τρόπος λειτουργίας του ανοιχτού κοινωνικού χώρου Xanadu,ο τρόπος λήψης αποφάσεων, καθώς και οι βασικοί του στόχοι, μόνο μέσω ομόφωνης απόφασης θεωρούμε πως έχουν αξία να υφίστανται. Η διαχειριστική συνέλευση είναι ανοιχτή σε όποιον/α επιθυμεί να συνδιαμορφώσει, με την προϋπόθεση ότι δέχεται τα βασικά στοιχεία της ταυτότητας του χώρου.

Μ’ αυτήν την έννοια δε χωράνε στο Xanadu πρακτικές, συμπεριφορές και πρωτοβουλίες δράσης ρατσιστικές, εθνικιστικές, σεξιστικές, ομοφοβικές και εν γένει εξουσιαστικές. Δε χωράει στο Xanadu η λογική της εμπορευματικής δοσοληψίας που στηρίζεται στην οικονομική εκμετάλλευση. Δε χωράει στο Xanadu η λογική της βίας για τη βία. Στεκόμαστε αντίθετοι/ες σε κάθε λόγο/πράξη φετιχοποίησης της βίας.

Λέμε ναι και προσπαθούμε να προωθήσουμε πρωτοβουλίες ατόμων και ομάδων που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στο χώρο, αρκεί ο λόγος και η πράξη τους να μην αντιβαίνουν στα βασικά στοιχεία της πολιτικής ταυτότητας του χώρου, έτσι όπως αυτά αναφέρονται παραπάνω.

Το Xanadu επιθυμεί να είναι ένας χώρος ανοιχτός και κοινωνικός, ένας χώρος που στηρίζει, ενισχύει και στεγάζει κοινωνικούς αγώνες, και ανθρώπους ή ομάδες που κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση. Γιατί η προσπάθεια για την αλλαγή και επανανοηματοδότηση των κοινωνικών σχέσεων περνάει μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες. Άλλωστε μικρές νησίδες ελευθερίας μέσα στον καπιταλισμό δεν μπορούν να υπάρξουν, για να οχυρωθούμε μέσα τους.

Ο λόγος και η δράση που χαρακτηρίζουν και στηρίζει το Xanadu ως ανοιχτός κοινωνικός χώρος, είναι μόνο αυτά τα οποία υπογράφονται αναλόγως. Προϊόντα λόγου και δράσης που υπογράφονται από ομάδες φιλοξενούμενες στο Xanadu δεν εκφράζουν συλλογικά τη διαχειριστική συνέλευση του χώρου.

ανοιχτός κοινωνικός χώρος Xanadu

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ανοιχτός Κοινωνικός Χώρος