Δεν μας τρομάζει η γκεμπελική προπαγάνδα!

Με αφορμή την επίθεση που δέχτηκαν τα γραφεία τους, πριν λίγες μέρες, ο τοπικός αρχηγός της φασιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή μιλάει, μεταξύ άλλων, για κάποια “οργάνωση” όπως αναφέρει “Ξανά Ντου”. Κάποιες, λίγες και συγκεκριμένες, τοπικές εφημερίδες το αναπαραγάγουν.

Το γεγονός αυτό δεν μας εκπλήσσει. Είναι κι αυτό μέρος  των γνωστών, τόσο στο παρόν, όσο και από το παρελθόν, φασιστικών πρακτικών: στοχοποίηση ανθρώπων, χώρων, πρωτοβουλιών. Ο φασισμός δεν θέλει ανοιχτούς κοινωνικούς χώρους, δεν θέλει ελεύθερη διαμόρφωση απόψεων ή κριτικό πνεύμα. Στοχοποιεί χώρους και ανθρώπους του κινήματος με σκοπό να τους φοβίσει και να τους παροπλίσει.

Ο Ανοιχτός Κοινωνικός Χώρος Xanadu (Ζαναντού) είναι αυτό που δηλώνει το όνομά του, και κανενός είδους οργάνωση.

Αντιγράφοντας από το πολιτικό μας πλαίσιο:
“Ο Ανοιχτός Κοινωνικός Χώρος Xanadu (Ζαναντού) είναι ένας χώρος που στηρίζει, ενισχύει και στεγάζει κοινωνικούς αγώνες, και ανθρώπους ή ομάδες που κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση. Μ’ αυτήν την έννοια δε χωράνε στο Xanadu πρακτικές, συμπεριφορές και πρωτοβουλίες δράσης ρατσιστικές, εθνικιστικές, σεξιστικές, ομοφοβικές και εν γένει εξουσιαστικές. Δε χωράει στο Xanadu η λογική της εμπορευματικής δοσοληψίας που στηρίζεται στην οικονομική εκμετάλλευση.”

Το Xanadu (Ζαναντού) άνοιξε τις πόρτες του το Μάιο του 2009 θέλοντας να δημιουργήσει χώρο για την συλλογική δράση, να διεκδικήσει χρόνο για ουσιαστικές σχέσεις, να στηρίξει το όραμα για αξιοπρεπή ζωή. Μέσα λοιπόν σε αυτά τα τριάμισι χρόνια λειτουργίας του, στο Xanadu (Ζαναντού) έχουν φιλοξενηθεί πρωτοβουλίες, ομάδες, μαθήματα και έχουν διοργανωθεί πλήθος εκδηλώσεων όπως προβολές ταινιών, συλλογικές κουζίνες, θεατρικές παραστάσεις, πολιτικές (και όχι μόνο) συζητήσεις, δραστηριότητες για παιδιά, παρουσιάσεις βιβλίων, μαθήματα πρώτων βοηθειών κλπ, κλπ. Οι εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο Xanadu (Ζαναντού) είναι ανοιχτές, επίσημα ανακοινωμένες στην πόλη με αφίσες και μπορεί ο οποιοσδήποτε και η οποιαδήποτε να πληροφορηθεί γι’ αυτές -και τις παλιές, και τις προσεχείς- από την ιστοσελίδα  του (xanadu.espivblogs.net).

Είναι προφανές ότι τα παραπάνω ενοχλούν τους φασίστες της πόλης.

Δηλώνουμε, λοιπόν, ότι δεν μας φοβίζουν.
θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ, θα συνεχίσουμε να είμαστε ένας ανοιχτός κοινωνικός χώρος, θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στο κίνημα της Ξάνθης.

Καλούμε, όπως κάναμε και στο παρελθόν, όποιον και όποια πιστεύει στην αναγκαιότητα ύπαρξης χώρων σαν το Xanadu, να στηρίξει με τη φυσική του/της παρουσία και με όποιον τρόπο μπορεί το εγχείρημα.

Γιατί όλοι και όλες θα πρέπει να πάρουμε θέση απέναντι στο φασισμό.
Γιατί οι κοινωνικοί χώροι είναι χώροι  αντίστασης, δημιουργίας, διεκδίκησης.
Γιατί  η αλληλεγγύη είναι βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι του αντιφασισμού.

Ανοιχτός Κοινωνικός Χώρος Xanadu
Σπάρτης και Ζαλάχα 1, Σαμακώβ
//xanadu.espivblogs.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *